مرور و معرفی کتاب

حمیده گرروسی
07:272350

تحلیل اقلیمی ساختمان‌های پایدار سنتی در ایران

یک پیشنهاد از وحید قبادیان

نکتۀ حائز اهمیت کتاب، تحلیل اقلیمی ساختمان‌های پایدار سنتی در ایران است که با نگاه به ساختمان‌های سنتی، آن‌ها را تقسیم‌بندی کرده است. اینکه ساختمان‌های مسکونی، مذهبی، تجاری، آموزشی و خدماتی با توجه به هر شرایط اقلیمی‌ای که در آن قرار گرفته‌اند چطور ساخته می‌شدند؟ با چه فرم و مصالحی و با چه نسبتی به بافت شهری و منطقه‌ای بنا می‎‌شدند؟ ما همیشه حرف از سنت می‌زنیم، ولی باید بدانیم چه مواردی می‌تواند در معماری ما مورداستفاده قرار بگیرد و با مبحث پایداری سنخیت داشته باشد.

دنیل لیبسکیند؛ ماجراهایی از زندگی و معماری

«دنیل لیبسکیند؛ ماجراهایی از زندگی و معماری»، کتاب تخصصی معماری یا حتی شرح زندگی این چهرۀ معماری معناگرا نیست، بلکه دریچه‌ای‌ است برای نگریستن به جهان و کتابی برای آموختن از ابعاد زندگی. نویسنده فرزند بازماندگان وقایع هولوکاست است که سال‌ها‌ی زیادی را در سفر سپری کرده ‌است. بررسی سکانس‌های پرفرازونشیب زندگی این معمار جاه‌طلب از روزهایی که مهاجری بی‌وطن بود تا ایستادن در قله‌های شخصیتی جهانی، انتخاب‌های پرشمار را به مخاطبان گوشزد می‌کند و ایده‌هایی را برای شروع معماری می‌آموزد که پردۀ آخر از کتاب، چگونگی ایستادگی برای اثبات شایستگی است.

معماری‌نویسی

شرح فعالیت معماران یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی حرفه‌ای‌شان است که در سال‌های اخیر نوشتن دراین‌باره به اندک کلماتی محدود شده است که رسانه‌های اجتماعی تعریف می‌کنند. از یک‌سو ارائه‌های گرافیکی و نرم‌افزارها جای صراحت بیان را گرفته‌اند و از سوی دیگر تفکرات طراحی بستری برای بازگو کردن ندارند. کاهش زمان مطالعه و ناآگاهی از اصول و قواعد نوشتار نیز مزید بر علت شده‌اند. معماری‌نویسی در نه فصل، پاسخی است به پرسش‌هایی پیرامون نوشتن و انتقال تفکرات در قالب واژگان.

از فرمالیسم تا فرم ضعیف: معماری و فلسفۀ پیتر آیزنمن

کتاب بازتابی است از پنج دهه فعالیت پیتر آیزنمن، از کرنل و کمبریج تا ییل و پرینستون که در گفت‌وگو با این معمار تأثیرگذار معاصر و تحلیل آرای سایر نظریه‌پردازان توانسته به بررسی ابعاد حوزۀ‌ کاری او بپردازد تا شیوۀ مناسبی از تحلیل آثار با رویکردی نقادانه و روش تاریخ‌نگاری ارائه دهد. از فرمالیسم تا فرم ضعیف نقشه‌نگاری مفهومی از فلسفه و معماری آیزنمن است و در ادامۀ سایر کتاب‌هایی است که دربارۀ این معمار تألیف شده است که لقب سردمدار تفکر انتقادی را یدک می‌کشد و با دامنۀ فکری گسترده و بر جهان فکری معماری مؤثر است.

Rethinking Public Space

کتاب در دو بخش فضای عمومی و پتانسیل‌های آن، تسهیل تعاملات‌ اجتماعی و همه‌شمولی این فضاها را مورد پرسش قرار می‌دهد. نویسنده در گام اول، معانی و مفاهیم فلسفی مختلف این فضاها را بررسی می‌کند، ساختار و کاربردشان را معرفی می‌کند و ابعاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آن‌ها را مورد تحلیل و تجزیه قرار می‌دهد و در گام بعدی، با در نظر گرفتن بعد فیزیکی و سایر ابعاد، برداشتی قابل‌تأمل از این مفهوم ارائه می‌دهد و برای کسانی که به مطالعات شهری، به‌ویژه به طراحی و برنامه‌ریزی فضای عمومی علاقه‌مند هستند، مطالعه‌ای لذت‌بخش خواهد بود.

 Tehran From Sacred to Radical

این کتاب پژوهشی است با رویکردی میان‌رشته‌ای که سعی در به ‌تصویر‌ کشیدن رابطۀ بین شکل‌گیری و تغییرات فضاهای شهری با دموکراسی دارد و به بررسی رابطۀ بین فضاهای عمومی، تاریخچۀ آن‌ها و ظهور رویدادها و جنبش‌های اجتماعی می‌پردازد. نویسندگان با به‌ کار گرفتن ادبیات مختلفی همچون تاریخ معماری، مردم‌شناسی شهری، جامعه‌شناسی شهری و جغرافیای فرهنگی، سعی در پرداختن به موضوع سیاست در معماری و محیط ساخته‌شده دارند تا به چالشِ رابطۀ بین بعد سیاسی فضای عمومی، دگرگونی فضایی و دموکراسی پاسخ داده شود و معماری به‌عنوان یک موضوع پیوسته و قابل‌دسترس از دانش تاریخی درک شود.

Routledge Handbook of Urban Public Space

نویسندگان با بررسی طیف وسیعی از فضاهای ‌عمومی، داستان‌هایی از چگونگی پیدایش آن‌ها، نحوۀ استفاده و مدیریت‌شان که همواره با خلاقیت و مشارکت مردم همراه بوده است و چالش‌هایی که با آن‌ها روبه‌رو هستند، اما بااین‌حال به حیات خود ادامه می‌دهد، مخاطبان را در سفری به سرتاسر جهان در یازده کشور و پنج قاره به همراهی فرامی‌خوانند. فضای ‌عمومی در کتاب عنصری زنده و پویا از شهر معرفی شده‌ است. کتاب با پرداختن به آنچه در واقعیت در انواع مکان‌های عمومی رخ می‌دهد، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان‌شان، پژوهشگران علوم اجتماعی، معماران و طراحان شهری را مخاطب خود قرار می‌دهد و منبع ارزشمندی است برای هرکسی که به موضوع استفاده، طراحی و مدیریت فضای عمومی شهری علاقه‌مند است.

 شهرهایی برای دوچرخه‌سواری، تجربۀ شهرهای اروپایی

بهبود کیفیت زیست شهری در گروی توسعۀ شهری انسان‌گرا که تأمین‌کنندۀ امنیت محیط‌ شهری برای تغییر فرهنگ اتومبیل‌سواری به پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری است. کتاب با بررسی تجارب شهرهای موفقی که این رویکرد توسعه را دستور کار خود قرار داده‌اند، سیاست‌گذاری در حوزۀ دوچرخه را یک تجربۀ بزرگ و ابزار کلیدی برای شهرهای قابل‌سکونت معرفی می‌کند. آمستردام، کپنهاگ و استکهلم به همراه یازده شهر اروپایی دیگر به‌عنوان بستر مطالعاتی نویسندگان انتخاب شده است تا چگونگی شباهت‌ها و تفاوت‌های دوچرخه‌سواری در این شهرها را در طول زمان توضیح دهند.

دوچرخه‌سواری ایمن در شهر تهران

به‌واسطۀ به صدا درآمدن زنگ خطرهای جهانی که پیامدهای تغییر اقلیم را گوشزد می‌کند، استفاده از حمل‌و‌نقل پاک ضرورتی گریزناپذیر در زندگی جوامع قرن 21 است. دوچرخه‌سواری، راهبرد جهانی پذیرفته‌شده برای حل مشکلات حمل‌ونقل شهری و محیط‌زیستی است که بدون آشنایی با تجهیزات ایمن جهت حضور در شهر خطرات جدی را به‌ همراه خواهد داشت. دوچرخه‌سواری ایمن در شهر تهران دفترچۀ راهنمای مفید و کاربردی برای تأمین ایمنی و آگاهی از قوانین و اقدامات سازمانی مهارت‌های موردنیاز دوچرخه‌سواری ایمن برای حضور در شهر است.

مبارزه برای خیابان

شرح فعالیت‌های جانت صادق خان، معاون حمل‌ونقل شهرداری نیویورک برای بازطراحی خیابان‌های شلوغ و بزرگ این شهر که در نبرد‌های دشوار و مواجهۀ نویسنده با معابر آشفته برای بازپس‌‌گیری خیابان‌ها، این فضاهای ارزشمند شهری از حاکمیت خودروها و تصرف دوبارۀ عابران پیاده، موضوع مورد بحث کتاب است. تأکید اهمیت طراحی خیابان‌ها و در ‌نظر گرفتن سهمی برای حضور امن دوچرخه‌سواران و عابران پیاده در شهرها ماحصل تمامی مبارزات صادق خان است که در چهارده فصل به تصویر کشیده شده است و افرادی را که دغدغۀ داشتن شهری همه‌شمول را دارند، مخاطب قرار داده است.

لینک کوتاه
https://koochemag.ir/?p=15065

بدون دیدگاه

پاسخ دهید

فیلدهای مورد نیاز با * علامت گذاری شده اند