She Said (2022)
طاهره جورکش:
مگان توهی[1] و جودی کانتور[2]، دو زن روزنامهنگار از نیویورکتایمز، با مصاحبه با زنان آزاردیده و ثبت وقایعی که سالها به دست فراموشی سپرده شده، سعی کردند تا با نگارش یک داستان واقعی پرده از آزار و تجاوز جنسی زنان در محیط کار توسط هاروی واینستین[3] تهیهکنندۀ مطرح هالیوود و مدیر شرکت «میرامکس» بردارند، همانطور که فیلم «بامب شل»[4] نیز به آزار زنان در کمپانی فاکس نیوز و توسط مدیر آن، یعنی راجر ایلز[5] میپردازد. اقتباس ماریا شریدر[6] از کتاب توهِی و کانتور در فیلم «به نقل از او»[7] درواقع ادای دینی است به اهمیت کار روزنامهنگاران زن؛ زیرا کاری که این دو زن انجام دادند نهتنها مربوط به حرفۀ خبرنگاری بوده، بلکه به سنت جنبش زنان هم تعلق داشته است. چنانکه تجارب خطیر و جنجالی خبرنگاران زن در ایران برای رساندن صدای زنان با نقشآفرینیشان در گروههای جنبش زنان نیز همراه بوده است.
توهِی و کانتور همانند دو خواهر، برای اولین بار تجربۀ آزار زنان را از سراسر دنیا و از نسلها و دهههای متفاوت ثبت و روایت کردند. زنانی که در جوانی، زمانی که سرشار از امید و آرزو بودند وارد هالیوود شدند تا حرفۀ خود را در سینما دنبال کنند، اما قبل از اینکه صدایشان شنیده شود، خفه میشوند. توهی و کانتور بارها و بارها به خاطر این افشاگریها تحت تعقیب قرار میگیرند و تهدید به مرگ میشوند، اما به حرفۀ خود پایبند میمانند و راهشان را ادامه میدهند. تلاش آنها به موج جدیدی از جنبش جهانی علیه سوءاستفاده جنسی یا همان جنبش «من هم»[8] کمک کرد و باعث شد بسیاری از زنان راویان این داستان شوند. همین امر باعث تغییر و اصلاح قانون کار و به رسمیت شناختن آزار و اذیت جنسی در فضای خصوصی و عمومی محیط کار در بسیاری از کشورها شد.
«به نقل از او» اگرچه موضوع آزار زنان را در محیط کار بسیار آرام روایت میکند، اما در پس آن موضوع مهمی مطرح است و سعی دارد این پیام را به مخاطب برساند که چطور توزیع نابرابر منابع و فرصتها باعث به وجود آمدن نابرابریهای جنسیتی در حوزۀ کار شده و اینکه شرایط کاری تا چه حد مردسالارانه و بهصورت سیستماتیک ضد زن است، تا جایی که مردان در محیط کار به دلیل قدرت و ثروتی که دارند، میتوانند بهراحتی از زنان همکار خود سوءاستفاده کنند، بدون اینکه قانون خاصی در حمایت از این زنان وجود داشته باشد، مانند ابتدای فیلم که آزار جنسی دونالد ترامپ توسط توهی افشا میشود، اما در آخر موفق به کسب مقام ریاست جمهوری آمریکا میشود و نشان میدهد با اینکه آزار زنان در محیط کار بسیار فراگیر است و اکثر افرادی که در آن محیط فعالیت دارند هم واقف به این موضوع هستند، مخاطب قرار دادن فرد آزارگر و عنوان کردن اسمش بهطور رسمی بسیار سخت و کموبیش ناممکن است، اما این صداها چون امیدی در تاریکیاند، همانطور که دوباره پروندههای تجاوز و آزار جنسی دونالد ترامپ گشوده شده و پیگیری میشود.